De aflossingsvrije hypotheek is goedkoop, maar de lasten moeten ook in de toekomst betaalbaar blijven. Past jouw hypotheek nog bij jou?

De aflossingsvrije hypotheek bestaat ook na 30 jaren nog. Alleen bij verkoop van het huis wordt de hypotheek afbetaald. Wat gebeurt er na de einddatum?

De aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm. Je betaalt namelijk alleen maar hypotheekrente. Er wordt niet afbetaald op de hypotheek. Het kan wel, maar dan gaat het om een vrijwillige aflossing. Ook bij overlijden van één van de huiseigenaren blijft de hypotheekschuld maximaal. Het nadeel is dus dat je ook na 30 jaren nog steeds dezelfde hypotheekschuld op het huis hebt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan wel.

Tegenwoordig geeft een aflossingsvrije hypotheek geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.​

Het fiscaal voordeel zakt de komende jaren

De verschuldigde hypotheekrente over je koophuis is aftrekbaar van het inkomen. Afhankelijk van het belastingtarief waar de top van je inkomen in valt, kan het fiscaal voordeel oplopen tot 46 procent in 2020. In de komende jaren wordt het fiscaal voordeel verder opgebouwd. Per 2023 bedraagt het fiscaal voordeel nog maximaal 37,05%. Tegenwoordig geeft een aflossingsvrije hypotheek geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Maar voor hypotheken afgesloten vóór 2013 met een aflossingsvrij deel, blijft de aftrekbaarheid bestaan. Jouw hypotheekadviseur kan jou er meer over vertellen.

Is de aflossingsvrije hypotheek nog betaalbaar na 30 jaren?

Na een looptijd van 30 jaar vervalt het voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Je houdt minimaal recht op de hypotheekrenteaftrek tot 2031. Het wegvallen van de aftrekbaarheid is nog maar een deel van het probleem. Huiseigenaren die met pensioen gaan, moeten de hypotheeklasten wel kunnen dragen met hun AOW plus eventueel een aanvullend pensioen. Met de huidige lage rente blijft de schade nog beperkt, maar als de hypotheekrentes weer sterk stijgen, kan het een ander verhaal worden. Met een lage aflossingsvrije hypotheek zijn de hypotheeklasten na pensionering vaak nog wel te overzien.

Kan de hypotheek verlengd worden na 30 jaren?

Bij het afsluiten van een hypotheek maak je een afspraak met de geldverstrekker voor een bepaalde periode. In principe is het mogelijk dat de geldverstrekker per de einddatum van de hypotheek het uitgeleende bedrag terug gaat eisen. In de praktijk zal dat waarschijnlijk niet vaak gebeuren, maar het kan mogelijk zijn volgens de voorwaarden. Mocht je dat overkomen, dan kun je nog een hypotheek afsluiten bij een andere geldverstrekker. Houd er wel rekening mee dat bij het oversluiten van een hypotheek inkomenseisen gesteld worden. Mogelijk kun je hierdoor de hypotheek niet oversluiten.

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.